TERMÉSZETTUDOMÁNY

Borbás Eszter - Kóczán György
Bolyai Kollégium, Budapest

A SZENT GYÖRGY PROJEKTBár a puritánok a színházhoz hasonlóan gyűlölték, a XVII. század elejére - Erzsébet és Jakab uralkodása alatt - a tűzijáték igen elterjedtté és népszerűvé vált Angliában. Nagyszámú, részletes leírás ismert a korabeli látványosságokról. A mai tűzijátékkal összehasonlítva különösen érdekes, hogy mindössze egyféle pirotechnikai anyag (fekete lőpor) felhasználásával milyen sokféle eszközt tudtak készíteni.

Az egyik népszerű effekt során egy, a nézők feje felett kifeszített kötélen egy sárkányt ábrázoló papírmasé figura siklott tüzet okádva. Ezzel a sárkánnyal vívott élet-halál harcot a Szent Györgyöt alakító színész. Minden kardcsapása hatására újabb lángoló sebek nyíltak a sárkány testén. Végül persze győzött (mármint a színész), és a sárkány a lángok martalékává vált.

A XXI. század hajnalára a tűzijáték gyártása a globalizáció jegyében multinacionális vállataok kezébe került, és végleg feledésbe merültek ezek a régi szép eszközök.


Előadásunk során korabeli irodalmi forrásokra támaszkodva megpróbáljuk feltámasztani Szent György puskapor hajtotta sárkányát.
Előző
Program